לא כולם נותנים על כך את הדעת, תחום הפיגומים נחשב לרחב בכל קנה מידה, עם סוגים שונים של פיגומים – כל אחד בעל מאפיינים ויתרונות משלו. המאמר הנוכחי מתייחס לאחד הסוגים הנפוצים ביותר של פיגומים, והוא פיגום זקפים. מהם המאפיינים העיקריים שלו? אלו יתרונות הוא מגלם? ואיך מצטיידים בו לפרוייקט הנדל”ן שלכם?
ברמת ההגדרה הבסיסית מאד, פיגום זקפים הוא מערכת פיגומים הכוללת שני טורי זקפים, עשויי צינורות או עץ, עליהם מונחים משטחי העבודה השונים. ניתן למצוא לו שימוש כמעט בכל מבנה נדל”ן אשר נמצא בהליך בנייה או שיפוץ, שעה שהפיגום נחשב לאידיאלי לביצוע עבודות צבע, חיפויים, טיח וכיוצא בזה. את פיגומי הזקפים נהוג לחלק לשלוש קבוצות עיקריות, כאשר הנחת היסוד היא שרוחב הפיגום משפיע על המשקל שהוא יכול לשאת:
· פיגום למשקל קל – בעל רוחב של 60 ס”מ, המביא ליכולת הרמה מקסימלית של 100 ק”ג ל-1 מ”ר.
· פיגום למשקל בינוני – בעל רוחב של 80 ס”מ ויכולת להרים עד 200 ק”ג ל-1 מ”ר.
· פיגום למשקל כבד – מציע יכולת הרמה מירבית של 300 ק”ג ל-1 מ”ר, וזאת עקב רוחב של 130 ס”מ.
חשוב לשים לב שמבחינה מעשית, טרם התקנת הפיגום, ועל כל שכן לפני ביצוע עבודות שונות באמצעותו, חייבים להקפיד על שורה ארוכה של כללי בטיחות. על פי תקנות המוסד לבטיחות וגהות, מנהל העבודה נדרש לבדוק את הפיגום ולאשרו טרם תחילת העבודה, וזאת על פי מספר פרמטרים עיקריים הנוגעים אליו.
אז איך מתחילים?
המפתח לביצוע עבודה המבוססת על פיגום תורן, כמובן, הוא פנייה לחברה מקצועית הפועלת בשדה המשחק. לרוב, יהיו אלה חברות העוסקות בתכנון והקמת פיגומים, מכל סוג, עבור תחומי הבנייה והתעשייה. בדרך לבחירה המושכלת של החברה, יש לבחור את הפיגומים הספציפיים של החברה, לראות מהם הפרוייקטים שהיא מבצעת (למשל, מבחינת סדר גודל) וכן מהן ההתחייבויות שלה לגבי לוח הזמנים, כמו גם בטיחות העבודה. באשר לכוח האדם, חשוב לבחון שהוא מיומן ומחזיק בהסמכה, מטעם משרד העבודה, לבניית פיגומים.